Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Tehotenstvo chráni pred rakovinou maternice

Existuje niekoľko typov zhubných nádorov maternice, ale najbežnejším je karcinóm endometria – karcinóm v tele maternice. Vyvíja sa v sliznici (endometria), ktorá lemuje vnútro maternice. Karcinóm endometria zvyčajne postihuje staršie ženy, hoci sa vyskytuje aj u relatívne mladých žien, najmä pri cukrovke, nadváhe, vysokej hladine estrogénu a ďalších rizikových faktoroch.

Na druhej strane existujú faktory, ktoré znižujú pravdepodobnosť rakoviny endometria. Vedci z University of Queensland spolu s kolegami z mnohých ďalších vedeckých centier píšu v International Journal of Cancer, že tehotenstvo chráni pred rakovinou endometria – čím viac, tým lepšie.

Vedci analyzovali údaje z 30 vedeckých prác venovaných tomuto nádoru; všeobecná štatistika zahŕňala asi 17 tisíc chorých žien, ktoré boli porovnané s viac ako 39,5 tisícami zdravých žien. Vo výsledku bolo možné vypočítať, že jedno úplné tehotenstvo – teda to, ktoré sa skončilo narodením dieťaťa – znižuje pravdepodobnosť rakoviny endometria o 15 %.

Riziko tohto typu rakoviny znižujú aj tehotenstvá, ktoré končia potratom. Po takýchto tehotenstvách klesá pravdepodobnosť rakoviny o 7 – 9 %. Protirakovinový účinok sa hromadí až do ôsmeho tehotenstva. Zároveň sa zistilo, že ženy, ktoré porodili iba chlapcov alebo chlapcov s dievčatami, dochádza k rakovine endometria menej často, ako u žien, ktoré porodili iba dievčatá.

Protinádorový účinok tehotenstva sa zvyčajne pripisuje veľmi vysokej hladine progesterónu v poslednom trimestri. Ako však vidíme, už v skoršom termíne sa v organizme stane niečo, čo chráni pred rakovinou endometria. Možno aj tu zohrávajú úlohu niektoré hormóny. V každom prípade je dôležité dešifrovať mechanizmus, ktorý spája tehotenstvo s nízkou pravdepodobnosťou rakoviny endometria – možno by bolo možné tento mechanizmus zapnúť pomocou niektorých liekov, aby sa znížilo riziko vzniku nádoru.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie