Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Kapustovitá zelenina účinná pri liečbe mnohých druhov rakoviny

V štúdii publikovanej v časopise Cancer vedci z Kalifornskej univerzity preukázali, že rádioterapia v skutočnosti robí bunky rakoviny prsníka smrteľnejšími. Zistili, že rádioterapia zabíja iba asi polovicu nádorových buniek, ktoré sú vystavené žiareniu.

Ale radiačná terapia tiež transformuje ďalšie bunky na „indukované kmeňové bunky rakoviny prsníka“. Aj keď rakovinové kmeňové bunky tvoria iba 5 % nádoru, môžu nádor znovu regenerovať. A v skutočnosti je u týchto nových kmeňových buniek pravdepodobnosť vzniku nových nádorov takmer 30-krát vyššia ako u rakovinových buniek, ktoré neboli vystavené žiareniu. Kmeňové bunky rakoviny môžu tiež cestovať krvnými cievami a šíriť rakovinu do ďalších tkanív v organizme.

Chemoterapia funguje rovnako. Zabíja iba najmenej škodlivé rakovinové bunky. Bunky, ktoré zostali po zákroku, sú väčšinou smrteľnejšie rakovinové kmeňové bunky, ktoré sú rezistentné na tradičné metódy liečby.

Vedci z University of South Dakota nedávno zistili, že kapustovitá zelenina, ako je brokolica, kapusta a karfiol, obsahujú zlúčeninu, ktorá môže byť zameraná na tieto rakovinové kmeňové bunky. V skutočnosti môže zabrániť opakovaniu a šíreniu určitých druhov rakoviny.

Táto zlúčenina sa nazýva fenetylizotiokyanát (PEITC). Keď ho vedci pridali do Petriho misky obsahujúcej rakovinové kmeňové bunky, asi 75 % rakovinových kmeňových buniek uhynulo do 24 hodín.

Fenetylizotiokyanát sa nachádza v kapustovitej zelenine. Výskumy ukazujú, že má protizápalové vlastnosti. Preukázal tiež chemopreventívny účinok proti niekoľkým rakovinám, vrátane rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka, krčka maternice, vaječníkov a pankreasu. Klinické testovanie jeho účinku na rakovinu pľúc prebieha.

Vedci v Južnej Dakote zistili, že fenetylizotiokyanát spomalil tvorbu kmeňových buniek rakoviny krčka maternice spôsobom závislým od dávky. Vedci tiež zistili, že táto zlúčenina významne znížila množenie rakovinových buniek krčka maternice aj rakovinových kmeňových buniek. V skutočnosti sú jeho účinky porovnateľné so salinomycínom, chemoterapeutickým antibiotikom, ale neexistujú žiadne toxické vedľajšie účinky.

Okrem toho fenetylizotiokyanát významne lepšie predchádzal množeniu kmeňových buniek rakoviny krčka maternice ako paklitaxel, ďalšie toxické liečivo proti rakovine.

Zistilo sa tiež, že táto zlúčenina znižuje priemerný počet a veľkosť nádorov u myší.

Vedci poznamenali, že „je čoraz jasnejšie, že liečba rakoviny, ktorá nezabije rakovinové kmeňové bunky, umožňuje, aby sa nádor znovu objavil“.

Na záver vedci poznamenali, že „dôležitosť fenetylizotiokyanátu inhibuje proliferáciu normálnych aj kmeňových buniek rakoviny krčka maternice, čo naznačuje, že môže pomôcť účinnejšie sa zbaviť rakoviny ako zlúčeniny určené na samostatné zameranie na kmeňové alebo konvenčné rakovinové bunky“.

Nie je potrebné čakať na vývoj nového lieku, aby sa využili výhody fenetylizotiokyanátu. Vedci poznamenávajú, že koncentráciu fenetylizotiokyanátu, ktorú používajú v laboratóriu, je možné dosiahnuť pomocou stravy bohatej na kapustovitú zeleninu. Odporúčali najmä barborku jarnú a potočnicu lekársku.

Predchádzajúca štúdia publikovaná v British Journal of Nutrition and Biochemical Pharmacology ukázala, že fenetylizotiokyanát z potočnice môže brzdiť vývoj buniek rakoviny prsníka. U malej skupiny pacientov s rakovinou prsníka, ktorí zjedli misku potočnice, bol urobený krvný test do 24 hodín. Vedci zistili, že v krvi po pití potočnice sú významné hladiny fenetylizotiokyanátu. Ďalšie štúdie ukazujú, že konzumácia žeruchy a brokolice môže znížiť riziko rakoviny prsníka.

A bolo preukázané, že brokolica zabíja rakovinové kmeňové bunky, vďaka ktorým je problém rakovinu úplne eliminovať.

Je tu ďalší dobrý dôvod, prečo jesť viac tejto zdravej zeleniny. Medzi najznámejšie kapustovité zeleniny patria:

Rukola, Čínska kapusta, Brokolica, Ružičkový kel, Kapusta, Karfiol, Kel, Repka, Reďkovka, Žerucha a iné.

Ukázalo sa tiež, že táto zelenina zlepšuje mieru prežitia u pacientok s rakovinou vaječníkov. Obsahujú ďalšiu zlúčeninu efektívnu proti rakovine, ktorá sa nazýva sulforafán. Táto silná zlúčenina zvyšuje schopnosť pečene neutralizovať karcinogény a iné toxíny.

https://www.greenmedinfo.com/blog/cabbage-beats-chemo-cervical-cancer-2

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie