Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Biológovia navrhli využívať huby na chladenie miestností

Molekulárni biológovia objavili u húb nezvyčajnú vlastnosť – udržiavať nízku teplotu v porovnaní s okolitým prostredím.

Tím molekulárnych biológov z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v spolupráci s kolegom z Univerzity v Portoriku zistil, že huby si udržujú chladnejšiu teplotu ako ich okolie. Vo svojom článku publikovanom v Proceedings of the National Academy of Sciences skupina opisuje, ako náhodou objavili chladiacu povahu húb a čo sa o nich dozvedeli po testovaní.

Neoficiálne dôkazy naznačujú, že huby majú tendenciu byť chladnejšie ako prostredie okolo nich. Vedci vo svojom príspevku opisujú, ako jeden z členov ich tímu testoval novú termokameru, zatiaľ čo sa izoloval doma počas prvých dní pandémie. V určitom okamihu sa odvážil do neďalekých lesov a začal zachytávať obrázky rastlín, ktoré tam rastú. Keď to urobil, všimol si, že huby rastúce na stromoch alebo medzi vegetáciou sa všetky ukázali ako obrazy, ktoré boli chladnejšie ako ich okolie.

Zaujatý nálezom sa spolu s kolegami rozhodol pozrieť na situáciu bližšie. Snímali viac húb a sledovali teplotné rozdiely, ktoré našli. Pritom našli rozdiely medzi hubami v rozmedzí od 1,4 do 5,9 °C chladnejšie ako ich okolie – v priemere boli o 2,9 ± 1,4 °C chladnejšie ako vzduch, ktorý ich obklopoval.

Skupina tiež zistila, že chladnejšie neboli len huby v prírode, ktoré testovali, ale napríklad aj huby v pivovarských kvasniciach. A tento efekt pretrvával bez ohľadu na teplotu – dokonca aj pri niekoľkých stupňoch nad bodom mrazu.

Pri bližšom pohľade na niekoľko húb výskumníci zistili, že sa ochladzovali odparovaním – poznamenávajú, že ich štruktúra umožnila zadržiavať značné množstvo vody a že ich žiabrová štruktúra na spodnej strane ich čiapok umožňovala pomalé, rovnomerné vyparovanie.

Neboli schopní zistiť, prečo sa huby musia udržiavať chladnejšie ako ich okolie. Zistili však, že by to mohlo byť užitočné – postavili si chladič pomocou polystyrénu a malého ventilátora a po vhodení hrsti húb zistili, že je schopný až hodinu udržať teplotu vo vnútri približne o 10 °C nižšiu ako je izbová teplota..

https://phys.org/news/2023-05-mushrooms-cooler.html

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie