Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Jedinečné vlastnosti egrešov

Egreše, najmä zelené, majú jedinečné vlastnosti. Ukázalo sa, že egreš znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zloženie krvi a je to vynikajúci liek na liečbu aterosklerózy.

Je potrebné jesť denne lyžicu zeleného ovocia. A je veľmi dôležité neodtrhávať z nich suché chvosty – obsahujú tiež liečivé látky. Je tiež užitočné piť čaj z listov egreša 3 krát denne.

► Egreš je hodnotné ovocie pre diétnu výživu, je zdrojom vitamínov a minerálov pre organizmus.

► Tradičná medicína odporúča egreš ako osviežujúci a vitamínový doplnok.

► Pri hypovitaminóze C a B a pri nedostatku medi a fosforu v organizme sa egreše odporúčajú pre deti aj starších ľudí.

► Pre pacientov trpiacich anémiou a stratou krvi sa odporúča ovocie egreša, pretože obsahuje veľa krvotvornej kyseliny listovej (čo je obzvlášť užitočné).

► Pri chronickej zápche (ako mierne preháňadlo a na tlmenie bolesti) sa používa odvar z bobúľ egreša: 1 lyžicu bobúľ zalejte 1 pohárom horúcej vody, povarte ich 10 minút na miernom ohni, ochlaďte a prefiltrujte. Pite 50 g 4-krát denne.

► Bobule egreša sa používajú ako adstringent na hnačky. Po dobu 2 – 3 týždňov ich systematického užívania sa môžete zbaviť chronickej hnačky.

► Egreš je dobrý choleretický prostriedok.

► Egreše obsahujú hypotenzné a kapilárne posilňujúce antisklerotické P-aktívne zlúčeniny (antokyány a leuksantokyány). Vďaka tomu sú egreše účinné pri prevencii a liečbe hypertenzie, aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych chorôb. Výluh z egrešov odstráni z tela prebytočný cholesterol.

► Ako prostriedok proti tuberkulóze používa tradičná medicína bobule a listy egreša.

► Za starých čias sa čerstvý egrešový džús zmiešaný s malým množstvom medu považoval za takmer spoľahlivé protizápalové činidlo.

► Akýkoľvek akútny zápal kože – od erysipela po vyrážku spôsobenú popáleninou z jedovatých rastlín, za starých čias boli ošetrené starostlivo precedeným odvarom zo zrelých egrešov, vtieraním do pokožky, čo prinieslo okamžitú úľavu.

► Plody egreša sa odporúčajú zaradiť do jedálnička pri kožných chorobách a ekzémoch.

► Zápal obličiek a močového mechúra pomáha zmierniť konzumácia veľkého množstva egrešov.

► Pri chorobách obličiek a močového mechúra (najmä pri urolitiáze a obličkových kameňoch), ako aj pri kožných chorobách sú užitočné čerstvé bobule egreša.

► V prípade obezity a metabolických porúch sa odporúča bobule egreša konzumovať vo veľkom množstve po dobu 3 – 4 týždňov (pri obmedzení príjmu kalórií).

► Egreš má osviežujúci, choleretický a močopudný účinok.

► Egrešový vývar a čerstvé ovocie sa účinne používajú v boji proti dlhotrvajúcemu krvácaniu z menopauzy a na normalizáciu menštruačného cyklu.

► Egreš sa používa na prevenciu nádorov: odstraňuje z organizmu veľa škodlivých látok.

Egrešový džem

Úžasný egrešový džem, ktorý nemusíte variť. Uložte si tento recept, budete ho potrebovať.

Pre tento džem potrebujeme nasledujúce:

  • Zelené egreše – 3 kilogramy
  • 3 kusy pomarančov s kôrou, ale bez kôstok
  • 2 citróny – bez kôry a tiež bez semien
  • 5 kilogramov kryštálového cukru

Egrešom odstránime oba chvosty. Robí sa to dobre nožnicami na nechty. Pomaranče a citróny sa nakrájajú na kolieska. Pomaranče s kôrou, citróny bez kôry, obe bez kôstok.

Pomaranče, citróny a egreše sa pomelú mlynčekom na mäso. Cukor a všetka hmota z bobúľ a ovocia sa nechá stáť v miske jeden deň v kuchyni.

Príležitostne sa premieša pomocou drevenej lyžice s dlhou rukoväťou, aby sa cukor úplne rozpustil. Miska sa prikryje vlhkou gázou.

Hotový džem za deň sa naplní do akýchkoľvek sterilných nádob. Skladuje sa pri izbovej teplote, nie v chladničke. Džem by nemal kysnúť ani cukornatieť.

Je veľmi chutné piť čaj s takýmto „živým“ džemom počas zimných večerov, používať ho na pečenie rolády, alebo jesť s palacinkami.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie