Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Zdravý životný štýl môže kompenzovať genetické riziko demencie

Odborníci z Exter University School of Medicine našli 32 % zníženie rizika demencie u ľudí s genetickou predispozíciou, ak títo ľudia dodržiavali počas života niekoľko jednoduchých pravidiel. Štúdiu viedla Univerzita Exeter v spolupráci s výskumníkmi z Michiganskej univerzity, Oxfordskej univerzity a z Univerzity Južnej Austrálie.

Odborníci uviedli, že pri každodennej miernej fyzickej záťaži, správnej výžive a vzdaní sa zlých návykov, sa človek môže vyhnúť, alebo aspoň znížiť pravdepodobnosť demencie.

Toto tvrdenie potvrdzujú údaje získané počas ôsmich rokov pozorovania ľudí s genetickou predispozíciou a rozvoja demencie, ktorých vek bol 60 rokov a viac. Celkovo sa štúdie zúčastnilo približne 200 000 dobrovoľníkov. Na začiatku experimentu boli všetci dobrovoľníci vyšetrení na stanovenie rizikových faktorov pre Alzheimerovu chorobu.

Za osem rokov bolo hlásených 1769 prípadov vzniku tohto ochorenia. Okrem toho u ľudí, ktorí dodržiavali zdravý životný štýl, sa riziko vzniku ochorenia znížilo rovnako medzi osobami s vysokým genetickým faktorom, aj medzi tými, ktorí mali nízku šancu na rozvoj demencie v starobe.

Predtým sa verilo, že Alzheimerovej chorobe sa nedá vyhnúť, ak má genetickú históriu. Nová štúdia dokázala, že existuje možnosť, aby človek sám toto riziko znížil – stačí sa len riadiť zdravým životným štýlom, nefajčiť, nekonzumovať alkohol a pohybovať sa..

http://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_725111_en.html

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie