Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Alkohol a rakovina prsníka

V roku 2010 oddelenie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré hodnotí riziká vzniku rakoviny, formálne potvrdilo, že alkohol je karcinogénny faktor v súvislosti s prsníkom. V roku 2014 objasnilo svoju pozíciu tým, že pokiaľ ide o rakovinu prsníka, tak akékoľvek množstvo alkoholu je nebezpečné.

V roku 2013 vedci uverejnili analýzu viac ako 100 vedeckých štúdii venovaných rakovine prsníka v spojitosti s miernou konzumáciou alkoholu – maximálne jeden raz denne. Ukázalo sa, že riziko rakoviny prsníka je malé, ale štatisticky významne vzrástlo medzi ženami, ktoré konzumovali už jeden pohár vína denne. Zistenia naznačujú, že približne 5000 úmrtí ročne vo svete v dôsledku rakoviny prsníka, môže byť následkom miernej konzumácie alkoholu.

Karcinogénom je acetaldehyd – toxický produkt rozkladu alkoholu, ktorý sa tvorí v ústach takmer okamžite, ako sa dostane do ústnej dutiny. Experimenty ukazujú, že ak si človek vezme do úst čajovú lyžičku tvrdého alkoholu, drží ho tam 5 minút a kompletne vypľuje, tak potenciálne karcinogénna úroveň acetaldehydu v krvi pretrváva viac ako 10 minút.

Ak aj malé množstvo alkoholu, ktoré sa dostane iba do ústnej dutiny, môže zvýšiť hladinu acetaldehydu na nebezpečnú úroveň, aké následky môžu spôsobiť tekutiny obsahujúce alkohol určené na vyplachovanie ústnej dutiny? Pri hodnotení účinkov takýchto výrobkov na trhu, dospeli vedci k záveru, že hoci je riziko malé, je lepšie sa zdržať takýchto výrobkov, ktoré obsahujú alkohol.

Iná vedecká štúdia vykonaná zdravotnými sestrami v Harvarde (The Harvard Nurses’ Health Study) ukázala, že konzumácia alkoholu v množstve aj menej ako jedného pohára bieleho vína denne mierne zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Projekt: Triezvosť ako norma života

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie