Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Kam sa tratí pitná voda po celej planéte?

Národný park Iguazu, ktorý leží na hranici Brazílie a Argentíny, je považovaný za jednu z mála najcennejších rezervácií planéty, na ktorú dozerá UNESCO.

Samotný park nie je ničím zvlášť zaujímavým – typická džungľa Južnej Ameriky, ktorá sa tiahne od horizontu k horizontu. Ale vnútri tohto parku sa nachádza obrovský systém vodopádov, známy ako vodopády Iguazu, ktoré tam predstavujú hlavnú hodnotu.

Vodopády sa nachádzajú asi 23 km od ústia rieky Iguazu a dosahujú celkovú šírku až tri kilometre. Celkom je tu 275 vodopádov, výška vodopádov sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 80 metrov.

Normálny prietok vody pretekajúci komplexom vodopádov je 1600 metrov kubických za sekundu a počas dažďov od novembra do marca môže prietok vody dosiahnuť vrchol 13 000 metrov kubických za sekundu – ekvivalent dvoch Niagarských vodopádov.

V normálnej sezóne vyzerajú vodopády takto:

A teraz, v apríli 2020, po „dlhom období dažďov“ z Južnej Ameriky, prichádzajú tieto obrázky:

Ako je vidieť, systém vodopádov vyschol natoľko, že miestnym ekológom je ťažké posúdiť súčasné množstvo pretekajúcej vody. Podľa hrubých odhadov je to teraz maximálne do 300 metrov kubických za sekundu:

Pretože systém vodopádov Iguazu zhromažďuje vodu z veľmi veľkej oblasti, objem prítoku vody je veľmi závislý od zrážok – v miestnych riekach nie sú takmer žiadne podzemné pramene. Preto, keď je leto obzvlášť suché (v Brazílii je to zima) – vodopád stráca objem a v roku 1978 na celý mesiac úplne vyschol.

Problém je však v tom, že obdobie dažďov v Brazílii začína v októbri a končí v apríli. A táto sezóna bola na zrážky viac ako normálna:

Obdobie dažďov teda pokračuje a teraz pozorujeme vrcholovú silu vodopádu. V lete je pravdepodobné, že prietok klesne na nulu. A to je veľmi vážny dôvod na zamyslenie.

Ukazuje sa, že pitná voda mizne po celej planéte a bude jedným z najcennejších zdrojov. Vysychajú jazerá a celé rieky. Čína hlási stovky vyschnutých riek. V Rusku je pozorovaný značný pokles hladiny vody vo veľkých riekach, ako sú Lena, Volga a iné. Problém s poklesom vody je pozorovaný aj v Kanade, USA, Mexiku, Kazachstane, Izraeli, v afrických štátoch atď.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie