Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Gubernátor Kemerovskej oblasti v Rusku navrhol prideliť bezplatne všetkým želajúcim 2,5 ha pôdy

tuleevGubernátor Kemerovskej oblasti (Sibírsky federálny okruh) v Rusku Aman Tuleev navrhol prideliť bezplatne všetkým želajúcim po 2,5 ha pôdy na poľnohospodárske účely, bývanie a založenie si rodín. Kemerovská oblasť má rozlohu 95 500 km², čiže je približne dvakrát väčšia ako Slovensko (49 036 km²), počet obyvateľov 2 717 176 (2016) s hlavným mestom Kemerovo (550 000 obyvateľov).

Pôda sa bude prideľovať bezplatne na skúšobnú dobu 5 rokov. Po uplynutí tejto doby sa podľa výsledkov rozhodne o pridelení pôdy do osobného vlastníctva, čím sa docieli, že sa pôda dostane k ľudom, ktorí majú záujem na nej pracovať, alebo žiť. Nový program prideľovania pôdy sa začne už v roku 2016 na jar.

Na februárovom zasadnutí gubernátor Aman Tuleev povedal:

„Vážení kolegovia, milí krajania, našou hlavnou úlohou teraz je urobiť všetko, aby naše rodiny, naši ľudia boli sebestační a neboli závislí od nejakých sankcií, zákazov, atď.

Čo nás v prvom rade znepokojuje? Samozrejme jedlo, samozrejme zdravé jedlo. Pokiaľ bude zdravé jedlo, tak budú zdravé naše deti a národ. A mnohí ľudia, chvála Bohu, začínajú chápať, že je potrebné spoliehať sa iba na seba, pestovať svoje.

Pôda je najväčšie bohatstvo, ktoré dal Boh ľudstvu. Na celom svete je v súčasnosti nedostatok pôdy a vojny sa teraz nevedú kvôli rope, ale kvôli pôde a vode. A to ma znepokojuje.

Map_of_Russia_-_Kemerovo_Oblast_svg

My teraz navrhujeme: Príď a my ti dáme 2,5 ha pôdy bezplatne a pokiaľ ty počas 5 rokov dokážeš, že si na tejto pôde pracoval a  vidieť, že si gazda, že niečo pestuješ, domček si postavil, tak ti dáme dokument a táto pôda je celá tvoja! A teraz si boháč, máš svoju pôdu. Pokiaľ niečo nestihneš urobiť za svojho života, tak to urobia tvoje deti a po deťoch vnuci. To už bude rodový statok. Vy tam môžete sadiť všetko: zemiaky, cibuľu, mrkvu, cviklu, všetko, čo je potrebné a vám môžu byť „ukradnuté“ všetky krízy a podobné veci! Jedlo je a všetko ostatné – oblečenie kúpim… My už dávno túto prácu pripravujeme.

Dnes, drahí kemerovčania, je u nás 94 000 ha opustenej, prázdnej pôdy, ktorá zarastá trávou, kríkmi a burinou. No a prečo je to takto? Ty si zober pôdu, zober pôdu! Zdá sa, že sme niečo zanedbali na našej strane, ale teraz musíme maximum z 94 000 ha stihnúť rozdať. Teraz máme február a sezóna začína v máji, aby už do mája mohla časť obyvateľov začať práce na potravinovej sebestačnosti…

Je zostavená mapa nevyužitej pôdy v regiónoch kemerovskej oblasti, práca síce napreduje, ale zatiaľ záujemcov nie je veľa a pritom by mali ľudia v rade stáť. Azda informovanosť nie je dostačujúca alebo predstavitelia miest a okresov zle pracujú? Pre nás je výhodné, ak človek z mesta prejde na vidiek, napríklad nechá v meste byt rodičom, nech tam žijú a potom, keď dom vybuduje, tak rodičia tam prídu.

Teraz je nutné sústrediť sa na to a všetci sa musia zapojiť. Začnite pomáhať ľuďom a objasňovať im, ako získajú pôdu.

Ja po oblasti jazdím a vidím veľa opustených spadnutých domov. Načo tieto domy stoja? Treba ich zbúrať a rozdať pôdu ľuďom. Veď na tejto pôde môžeme stavať nové domy. Ak sú domy v zachovalom stave, je možné ich opäť užívať, chovať a pestovať tam. Musíme pomáhať ľuďom osvojiť si túto pôdu.

618714203

Na Ďalekom východe sľubujú dávať jeden hektár pôdy a u nás dáme nie iba jeden hektár, ale 2,5 hektára bezplatne, aby ste ju mohli používať!

Pokiaľ to urobíme, tak nás bude hlava menej bolieť. Pretože pokiaľ sa človek sám zabezpečí potravinami, tak kam by chodil? Aj deti budú zdravé a budú na čerstvom vzduchu. Povyťahujeme ľudí z miest, keďže teraz sú všetci v mestách. Zveľadíme vidiek dobrými domami…

O mesiac sa k tomuto rozhovoru vrátime. Zodpovední sú menovaní. Program bude vypracovaný a bude veľký dopyt. To je veľká rezerva pre našu ekonomiku a najdôležitejšie – pre blaho, pre zlepšenie života našich ľudí. Ďakujem za pochopenie a zodpovednosť. Ďakujem.“

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie