Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Prírodný prostriedok proti fytoftóre rajčín

Pokiaľ ste si ešte neurobili zásoby tohto cenného prostriedku proti fytoftóre, tak ešte môžete. V lese v podstate po celý rok a dokonca aj v zime, môžete nájsť jedinečný a úplne bezplatný postriedok na ochranu rastlín – fytopatologicky významné huby z rodov Fomes, ako je napríklad práchnovec kopytovitý. Môžete ho nájsť na mnohých stromoch, kde tvorí veľké výrastky. Tieto huby sa najčastejšie vyskytujú na mŕtvych alebo umierajúcich stromoch.

Pôsobenie tejto huby poskytuje neoceniteľnú pomoc v boji proti bežnej fytoftóre, kladosporióze a mnohým ďalším chorobám rastlín. Táto huba obsahuje veľa látok, ktoré posilňujú imunitu rastlín a umožňujú im zabrániť šíreniu chorôb a bojovať proti nebezpečným chorobám. Pritom je to pre záhradkára úplne bezpečné.

Zloženie tejto huby je skutočne jedinečné, vďaka čomu je účinok väčší. Huba obsahuje niekoľko kyselín, ako je kyselina šťaveľová, kyselina octová, triesloviny, a to všetko sú biologické stimulátory. Výhody tohto prostriedku dopĺňajú mnohé dôležité mikro a makro prvky v zložení huby.

Je potrebné vopred hubu vysušiť, potom ju s určitým úsilím rozdrvíme nožom, sekerou, alebo pomelieme pomocou mlynčeka na mäso. Na 1 liter vriacej vody je potrebných asi 100 gramov huby, ktorú necháme lúhovať celú noc. Týmto roztokom potom postrekujeme rastliny a je vhodné začať čo najskôr ešte pred objavením choroby, môžeme striekať raz za 2 týždne.

Z reakcií čitateľov:

Vtip je v tom, že táto rada skutočne funguje a tento efekt je už dlho známy a uplatňovaný. Humorné je aj to, že táto huba nemá žiadne zvláštne vlastnosti na ochranu rastlín. Faktom však je, že bunky huby sú chitín (membrána buniek). Škodcovia sú tiež chitín, škodlivé a nebezpečné huby vrátane plesní sú tiež chitín. A keď rastlina príde do kontaktu s chitínom, nastane prirodzená ochranná reakcia, aktivuje sa vopred dodatočný ochranný mechanizmus rastliny. Rastliny sú podľa našich štandardov veľmi pomalé, preto, ak je tento mechanizmus zapnutý dostatočne skoro, rastlina potom lepšie odoláva skutočným škodcom.

Tento účinok je už dlho známy a používa sa v poľnohospodárstve – tam sa používajú na to buď panciere z krabov – zvyšky po spracovaní krabov, alebo špeciálne pestované hubové kultúry. Ale na ochranu svojej záhrady nám stačí pár škatuliek vysušených a rozdrvených hríbov, ako je napríklad spomínaný práchnovec.

Kniha o pestovaní húb: https://www.rinok.sk/Jedle-a-lecive-houby-a-jak-je-pestovat-d583.htm

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie