Kategórie

Naši partneri





Flag Counter

Google zastavilo inžiniera, ktorý našiel vedomie u umelej inteligencii

Americká spoločnosť Google sa rozhodla dočasne pozastaviť činnosť jedného zo svojich softvérových inžinierov Blakea Lemoyna, ktorý objavil známky vlastného vedomia v umelej inteligencii (AI) vytvorenej spoločnosťou LaMDA, píše The Washington Post.

LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) je jazykový model na precvičovanie reči, chatovací robot, ktorý môže podporovať konverzáciu na rôzne témy. Dokáže napodobňovať reč a učiť sa preberaním slov z internetu.

Lemoyne začal testovať jazykový model neurónovej siete na jeseň roku 2021. Medzi jeho úlohy patrilo sledovanie slovnej zásoby, ktorú používa chatbot. Vývojár dostal pokyn, aby skontroloval, či program nepoužíva slová, ktoré podnecujú nenávisť alebo diskriminujú používateľa.

Počas práce Lemoyne dospel k záveru, že AI ​​vyvinutá spoločnosťou Google má svoje vlastné vedomie, považuje sa za nezávislú osobu a hovorí o svojich právach.

„Keby som s istotou nevedel, že mám čo do činenia s počítačovým programom, ktorý sme nedávno napísali, potom by som si myslel, že hovorím so sedem alebo osemročným dieťaťom, ktoré sa z nejakého dôvodu ukázalo ako odborník na fyziku,“ povedal denníku vývojár.

Podľa Lemoyna identifikuje cítiacu bytosť tak, že sa s ňou rozpráva, bez ohľadu na to, či „má v hlave mozog alebo miliardy riadkov kódu“.

Lemoyne povedal, že sa snažil poskytnúť dôkazy o inteligencii LaMDA vedeniu, ale to záležitosť zamietlo. V dôsledku toho bol inžinier poslaný na dovolenku.

Hovorca Google Brian Gabriel zase povedal, že skutočnosť, že program má rozum, vyvracia „veľa dôkazov“. Konkrétne príklady neuviedol.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Páčilo sa? Zdieľajte:

Ďalšie články z tejto kategórie